Claude Monet

Začetnik Impresionizma ter navdih za mnoge generacije

Claude Monet je bil slikar ter ustanovitelj Francoskega Impresionizma. Rojen je bil v Parizu 1840, umrl pa je leta 1926 v mestu Giverny. Tekom svojega življenja Monet ni bil pretirano priznan in bila so obdobja, ko se njegove slike niso prodajale, kar ga je vodilo tudi do finančnih stisk.

Dela Clauda Moneta so še dandanes zelo priljubljena in se večkrat tiskajo na različne produkte kot so vreče, dežniki, skodelice, krožniki ter podobni izdelke.

Makovo polje, žepno ogledalo, Claude Monet, življenjepis, impresionizem

Claude Monet – slika Makovo polje natisnjena na žepno ogledalo

Vodne lilije, Ženska z dežnikom, Claude Monet, Impresionizem, Vreča, Torba, Darilo

Vodne lilije in Ženska z dežnikom – Claude Monet – tisk na vreči

Monetova najbolj znana dela so:

  • Vodne Lilije – vodne lilije je risal okoli 30 let in so temelj impresionizma ter učni material za mnoge njegove naslednike
  • Ženska z dežnikom (slika njegove žene ter njunega sina),
  • Impresija, sončni vzhod – slika, ki  je ustvarila ime za gibanje,
  • Kopice sena – serija slik  z istim motivom naslikanih ob različnih letnih časih ter urah dneva

Enake motive je rad risal ob različnih letnih časih ter različnih urah dneva. Tako je lahko eksperimentiral s sencami, ozadji ter drugimi elementi slik, kar lahko vidimo v njegovi seriji slik Kopice sena iz njegovega zgodnejšega obdobja.

Claude Monet je uporabljal večinoma oljne tehnike slikanja. V svojih slikah je večkrat narisal Vodne lilije, navdih za njih pa je našel v vrtovih svojega doma v Giverniju v Franciji. Vodne lilije so serija sestavljena iz okoli 250 oljnih slik katere je Claude Monet narisal v svojih poznejših letih. Danes nekatere teh slik dosegajo vrednosti tudi do 50 milijonov evrov. Monet je bil sodobnik Gustava Klimta, ki pa se je bolj posvečal Secesijski smeri, katera je še bolj odstopala od sloga Romantike pred katero se je umikal tudi Impresionizem.

Eno največjih zbirk Monetovih slik lahko danes najdemo v muzeju Marmottan Monet na zahodu Pariza, kjer ima tudi dom njegova slika Impresija (sončni vzhod) ki je prva vzpodbudila gibanje Impresionizma. Vstopnina za odrasle znaša 12€, za otroke do 18 pa 8.5€.

Monet je bil eden od začetnikov impresionizma ter njene uporabe svetlih in izrazitih barv, ki so jih ljudje pogrešali v dobi romantike. Njegova igra s sencami pri njegovem risanju je postavila temelje njegovim sodobnjakom. S svojimi deli pa je pomembno vplival tudi na kasnejše generacije slikarjev, ki so prihajale v stik z njegovimi deli.

Impresionizem

Impresionizem je likovna smer, ki se je razvila v drugi polovici 19. stoletja. Pojavila se je kot odgovor na stare stile umetnosti predvsem romantiko zaradi njenega čustvenega pretiravanja. Slikarji so se obrnili nazaj k naravi ter slikanju pokrajin ter portretov v svetlih barvah. V impresionizmu so detajli izgubili svoj pomen. Slike so postale bolj nenatančne ter zamegljene. Da bi ujeli trenutek so impresionistični slikarji uporabljali hitre gibe s čopiči, namesto da bi dajali poudarek na podrobnosti ter ostre linije. Na ta način je slika dobila občutek, kot da je v dejanju in da se motivi znotraj slike gibljejo. Med impresionističnimi slikarji je bilo priljubljeno slikanje z oljnimi barvami.

Nekateri znani impresionisti poleg Moneta so bili še Alfred Sisley, Camille Pissarro ter Auguste Renoir s katerim je Monet tudi osebno ustvarjal. Med slovenskimi impresionisti sta najbolj znana Rihard Jakopič ter Ivan Grohar ustvarjala pa sta na prehodu iz 19. v 20. sotletje. V impresionizmu je slikarjem predstavljalo vodilo ujeti trenutek. Slike so risali s hitrimi potezami, pri tem pa so tudi nanose barve nanesli tako, da so slike dobile bolj zabrisan izgled. Tekom impresionizma so se razvile še manjše veje slikanja kot so “Art nouveau” ali Sucesija katere eden glavnih pripadnikov je bi Gustav Klimt.