GUSTAV KLIMT

Osebnost, ki je spremenila umetnost

Gustav Klimt je živel in ustvarjal med prehodom iz 19. v 20. stoletje. Bil je ustanovitelj Dunajske secesijske umetnosti ter njen najuspešnejši predstavnik. K secesijski umetnosti je dodal veliko portretov, krajinskih slik ter slikarij. Med njegovimi najbolj pomembnimi portreti sta porteta Adele Bloch-Bauer ter Judita. Gustav Klimt je užival spoštovanje tako Avstrijskega cesarskega dvora kot tudi splošne družbe.

portret Adele Bloch-Bauer, Gustav Klimt, secesija, zanimivosti, skodelica, darilo

Portret Adele Bloch Bauer – Zlata doba Klimtovega ustvarjanja

ZANIMIVOSTI

Zaradi svojih dekorativnih lastnosti so njegove slike ter poslikave velikokrat uporabljene pri dekoriranju prostorov. Njegova dela so še danes izjemno priljubljena saj se tiskajo na mnoge izdelke kot so skodelice, blazine, dežniki, krožniki idr. Njegova originalne slike pa so danes ocenjene na mnogo milijonov evrov in dosegajo vrtoglave cene.

Njegov talent se je hitro pokazal in pri 14 letih je prejel štipendijo za na Dunajsko šolo za umetnost ter obrt. Kjer se je izučil med drugim predvsem za arhitekturne poslikave.

Gustav Klimt in njegova dela

Secesijska umetnost se je začela v Franciji pod izrazom Art Nouveau in se kasneje razširila po Evropi. V Avstriji je doživela svoj vhunec kjer se je tudi razvil izraz secesija. Predstavljala je predvsem odmik od starih smernic v slikarstvu in drugih vejah umetnosti ter jih zamenjala z abstraktnimi podobami ter izstopajočimi barvami. Secesija je bila ena od smeri, ki je s svojo drugačnostjo vodila v začetek moderne umetnosti.

Največjo zbirko del Gustava Klimta lahko danes najdemo v muzeju Belvedere na Dunaju, kjer lahko najdete tudi mnoga dela Clauda Moneta Vincenta van Gogha ter mnogih drugih. Muzej Belveder je med vodilnimi v svetu, v njem pa so predstavljena dela od srednjega veka do danes. Najdemo lahko slike iz baroka, časa impresionizma, obdobja secesije ter drugih likovnih časovnih odobij. Vstopnina v muzej znaša okoli 15€ odvisno do statusa osebe (odrasli, študentje).

Klimtova “Zlata doba”

Najbolj znana dela Klimta prihajajo iz njegove zlate faze, ki se je zgodila približno med 1898-1907 v kateri je uporabljal tudi “gold leaf” tehniko. Iz te dobe izhajajo dela Poljub, portret Adele Bloch-Bauer, Judita katere so še dandanes zelo priljubljene. Navdih za slikanje na zlata platna je dobil iz Bizantinske umetnosti, s katero se je srečal na svojih potovanjih po Italijanskih umetniških prestolnicah kot so Benetke ter Ravena. V teh mestih je preučeval mozaike iz časa Bizantinskega cesarstva kjer so tehnike temeljile na uporabi zlatih barv. V svojih slikah je uporabljal veliko zavitih ter domišljiskih elementov, vse skupaj pa je podkrepil z nenavadnimi barvami.

Gustav Klimt je navdih za njegove pokrajinske slike našel predvsem na severu Avstrije, ki je znano po svojih slikovitih podalpskih jezerih.

Njegova originalna slika Poljub je popoln kvadrat in meri 180 cm v širino ter višino. Poslikave, ki jih je izdeloval so bile velike, tako slike kot stenske poslikave. Imel je dober čut za prostor.

Govorice pravijo, da z ženskami upodobljenimi na njegovih slikah pogosto imel afere. Iz teh razmerij pa naj bi se rodilo kar nekaj otrok.

Gustav Klimt, higeia, skodelica, secesija, portret

Higeia – spodnji del poslikave Medicina naslikane na stropih Dunajske Univerze

Poslikava Dunajske medicinske fakultete

Tekom svojega ustvarjalnega obdobja je bil poklican tudi, da je poslikal strope in stene v nekaterih pomembnih stavbah ter ustanovah v Avstriji. Njegova najbolj znana poslikava stropov je bila poslikava Dunajske univerze. S strani kritikov ne naletela na neodobravanje zaradi preveč erotičnih motivov. Ena od najpomembnejših del v poslikavi stropov na Dunajski univerzi v je bila slika Hygeia, ki je bila spodnji del večje slike Medicina. Zaradi seksualnih motivov je bil dostikrat deležen neodobravanje s strani družbe in cerkve.

Za svoj čas je bil provokativen in je bil eden redkih tistega časa, ki si je upal risati v tem slogu. Bil je že v tistem času izjemno spoštovan po drugi strani pa dostikrat deležen kritik.

Dežniki Klimt

Umetnost v dežju